Sunflower House / Cadaval & Solà-Morales

first_img Sunflower House / Cadaval & Solà-Morales Year:  Area:  250 m² Area:  250 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/638145/sunflower-house-cadaval-and-sola-morales Clipboard Spain ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/638145/sunflower-house-cadaval-and-sola-morales Clipboard Save this picture!© Sandra Pereznieto+ 35 Share “COPY” ArchDaily Sunflower House / Cadaval & Solà-MoralesSave this projectSaveSunflower House / Cadaval & Solà-Morales CopyAbout this officeCadaval & Solà-MoralesOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesEl Port de la SelvaHousesSpainPublished on June 03, 2015Cite: “Sunflower House / Cadaval & Solà-Morales” 03 Jun 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?向日葵住宅 / Cadaval & Solà-Morales是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses photographs:  Sandra Pereznieto Photographs:  Sandra Pereznieto Collaborators:Moisés Gamus, Joanna Pierchala, Efstathios KaniosBuilding Engineering:Joaquin PeláezStructural Engineering:Manel Fernández, BERNUZ-FERNANDEZConstruction Company:Joaquin Gonzalez Obras y ConstruccionesArchitects In Charge:Eduardo Cadaval, Clara Solà-MoralesCity:El Port de la SelvaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Sandra PereznietoRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationWindowsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Unit-Glaze SystemFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0Text description provided by the architects. The Sunflower house sits on a privileged condition of limit; in the border within the water of the Mediterranean sea and the hard rock of the Costa Brava, between the wild nature of Cabo de Creus and the urban settlement of El Port de la Selva, a small fisherman village in the border of France and Spain. A place where the Pyrenees get into the water, generating an exceptional wildlife richness, both in the coast and in the water. The house wants to identify each of the particularities of this magnificent landscape; with its geometry, the house frames a multiplicity of different and specific views, and builds up content spaces that inhabit great big framed views.Save this picture!© Sandra PereznietoMel and Geoff wanted a house in front of the Mediterranean sea that was fully exposed to the views; but they never imagined that their plot, beyond its closeness to the sea, was tremendously exposed to one of the strongest winds of the peninsula ( the Tramuntana, up to 180 Km/h at this point), and did almost not get any direct sun radiation. So the project starts from this dichotomy: reinforce the relation to the sea, while finding and attracting the sun into the house.Save this picture!© Sandra PereznietoThe frontal view from the site is impressive, from France to the Natural Park of the Cabo de Creus, and always the immensity of the open sea right in front of it; the rocks, and a ever changing sky that changes constantly its texture due to the wind.Save this picture!Ground Floor PlanThe project breaks down the panoramic view into the addition of many different conditions; the diverse uses of the house are minced and articulated so that each of them (of small dimensions) is positioned frontally to the diverse landscape conditions previously enumerated. Therefore the project is an addition of small units that each frame a differentiated view, and it is within the transition from one unit to the other where the totality of the panoramic view is comprehended. And it is also in the addition of those units where a major open space is generated, the central space of the house.Save this picture!© Sandra PereznietoThe house is also a big solar collector, a mechanism to bring light and heat into the house; like a giant sunflower. The composition of the volumes responds to the generation of a rear patio that enables the sun radiation into the living room, to heat the hole house up. This patio, protected from the Tramuntana through the construction itself and oriented to ensure maximum radiation inside the house, is also an outdoor living area where to stay when Tramuntana is hitting the area. Even more, the sequence of two major glazing enables the view of the sea from this back rear patio, while seating within the rocks and local vegetation.Save this picture!© Sandra PereznietoThe segmentation into small units is a programmatic decision that has little impact on the actual experience of the place. Each of this cubes is defined through a solid continuous perimeter that traces a specific relationship with the outdoors; the arrangement of all the individual spaces generates an ensemble that reacts to its not uniform context, opening to the views but protecting itself from neighbors. From the interior the experience of the house is continuous: from any point of the house one feels closely related to the immediate milieu by incorporating one or other view into the numerous spaces.Save this picture!SectionThe strength (and struggle) of the project relies on its geometry. Meanwhile, all the materials used in the construction are typical of the area, from the structure to the outdoor finishes of the walls. Only the glazing, due to the need to respond to the requirements for such strong winds, incorporates thicknesses and technologies more typical of skyscrapers than for single houses. Water, salt, sun.Save this picture!© Sandra PereznietoProject gallerySee allShow lessHundertwasser’s Last Unbuilt Work Could Become a Reality in New ZealandArchitecture NewsOMSORG / GRAUX & BAEYENS architectsSelected Projects Share Year:  CopyHouses•El Port de la Selva, Spain Architects: Cadaval & Solà-Morales Area Area of this architecture project Photographs 2014 “COPY” Projects 2014last_img read more

Read More →